Select Page

Continuăm să aducem în prin plan oamenii de bine, acei eroi de meserie care fac eforturi zi de zi pentru ca persoanele și comunitățile defavorizate să ducă o viață normală. Astăzi aflăm de la alte trei organizații non-guvernamentale pe care le susținem, cum s-au adaptat, ce cauze au ajutat, care au fost rezultatele lor în perioada stării de urgență și cum îi putem ajuta în continuare să facă viețile oamenilor mai bune.

 

CeRe

Centrul de Resurse pentru participare publică oferă asistenţă atunci când este nevoie de îndrumare pentru rezolvarea diverselor probleme ale comunităţii, prin participare publică. Intervenţia CeRe este orientată către grupuri civice, organizaţii şi comunităţi care luptă pentru un oraş mai prietenos cu oamenii, dar şi pentru decizii publice drepte, care au în centru nevoile reale ale celor pe care îi afectează în mod direct. Campaniile CeRe urmăresc transparentizarea procesului decizional din instituţiile publice şi implicarea cetăţenilor în proiecte importante pentru comunitate.

Activităţile noastre sunt în principal orientate spre întâlnirile directe cu oameni, dat fiind faptul că organizarea comunitară pare să fie mai eficientă când cetăţenii se strâng, faţă în faţă, să facă planuri. De exemplu, avem în derulare un proiect de organizare comunitară pentru prevenirea poluării cu plastic, în 10 oraşe de pe malurile Dunării. De asemenea, aveam planificate diverse întâlniri în comunităţi, la Bucureşti sau în zona rurală, cu grupurile şi organizaţiile civice cu care lucrăm. O parte dintre acestea s-au transformat în conversaţii şi mici acţiuni online.

Şi da, ca multe alte ONG-uri ne-am schimbat şi noi priorităţile, pentru a răspunde şi noi contextului actual. Împreună cu alte ONG-uri, am monitorizat modul în care starea de urgenţă a afectat democraţia şi drepturile omului. Am semnalat public cazuri în care restricţiile impuse de ordonanţele militare au fost folosite drept paravan pentru abuzuri din partea unor autorităţi publice, la adresa cetăţenilor. Am arătat cum unii reprezentanţi ai autorităţilor publice au impus măsuri nejustificate şi discriminatorii la adresa comunităţii rome, cum au fost aplicate abuziv amenzi şi, în general, unele exemple de decizii publice care, în mod nejustificat, au lezat drepturi civice/drepturile omului. Continuăm demersurile şi în această perioadă şi vă invităm să ne urmăriţi aici: www.stareademocratiei.ro  .”

Ne-ar fi de mare ajutor să primim contribuţii prin redirecţionarea de 3.5 % şi, de asemenea contribuţii financiare sub formă de donaţii individuale sau sponsorizări din partea companiilor. Poate că acum este cu atât mai important pentru comunităţi să-şi reevalueze eforturile pe care le pun în a influenţa anumite decizii publice, în beneficiul comunităţilor lor. Mulţi dintre noi am simţit în această perioadă cât de important este să avem mai multă grijă de comunitatea în care trăim, fie că este vorba despre satul sau oraşul în care trăim sau de calitatea vieţii noastre şi a celor din jur.  ”

www.cere.ong

https://www.facebook.com/participare/

 

SOS Satele copiilor

Sunt o organizație neguvernamentală cu misiunea de a oferi o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și de a-i susține și proteja pe cei care riscă să-l piardă.

În cei peste 26 de ani de activitate în România, au construit trei Sate SOS, în care sute de copii au crescut, au visat, au învățat și au devenit adulți responsabili, ajutând, totodată, sute de copii să rămână acasă, alături de familie în comunitățile vulnerabile.

 ”În aceasta perioadă, cei vulnerabili sunt cei mai expuși în fața crizei Coronavirus. La SOS Satele Copiilor România suntem alături de toți copiii din programele noastre, ca ei să fie în siguranță și să treacă cu bine peste această provocare.

 Pentru copiii din comunitățile vulnerabile din cele trei regiuni în care acționăm (București-Ilfov, Sibiu și Bacău) am creat un fond de urgență pentru a le asigura necesarul zilnic de alimente, produse igienă, apă potabilă și monitorizăm constant situația copiilor. Ei sunt copiii care în mod normal au o situație de viață foarte grea, marcată de lipsuri și sărăcie. Am intervenit de urgență când au apărut nevoi suplimentare și situații de risc. Nevoia de sprijin emoțional pentru copii și părinți este mare, de aceea specialiștii SOS oferă consiliere psihologică prin telefon și sunt oricând la dispoziția părinților.

 În paralel, am făcut eforturi susținute pentru toți copiii și tinerii din Satele și Comunitățile de Tineri SOS. Cu toții sunt în siguranță, urmează școala on-line și diferite activități atât de necesare în această perioadă. Continuă terapiile, iar specialiștii SOS le sunt alături în izolare, în sistem de ture, pentru a elimina orice risc de îmbolnavire.

 Nevoia este în continuare mare și o sa dureze luni de zile până când familiile vulnerabile se vor putea descurca pe cont propriu. Doar prin parteneriate solide și implicarea oamenilor de bine vom reuși să îi sprijinim pe copii să ramână acasă, în familie și să treacă cu bine peste aceasta criză. Oamenii de bine ne pot susține printr-o donație lunară de 4 euro, printr-un sms cu textul MAMA la 8864 sau online, pe website (www.sos-satelecopiilor.ro/doneaza-online/), iar companiile se pot implica prin derularea de proiecte pentru copiii aflați în nevoie.

Mai multe detalii pe www.sos-satelecopiilor.ro.”

 

Programul educational Ajungem MARI

Ajungem MARI este un program demarat de Asociația Lindenfeld și susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Scopul programului este să îi sprijine pe copii și tineri să ajungă oameni MARI, responsabili, independenți și fericiți.

”Sprijinul celor peste 1000 de voluntari s-a mutat online în perioada în care centrele de plasament au fost închise, așa că voluntarii au făcut activități educative și jocuri pentru cei 2500 de copii și tineri din program prin telefon și le-au trimis în centre materiale educaționale, laptopuri și produse de igienă. La începutul stării de urgență am strâns fonduri pentru spitale, iar apoi ne-am concentrat atenția către copiii din familii sărace. Pentru a preveni separarea copiilor de familii acolo unde părinții și-au pierdut locul de muncă și nu își mai pot hrăni copiii, voluntarii Ajungem MARI strâng fonduri și le duc pachete de alimente familiilor vulnerabile. Până acum am ajutat 216 familii care au avut și au nevoie de susținere în continuare. Copiii s-au bucurat enorm de alimentele și rechizitele primite, iar mulți părinți și bunici ne-au mulțumit cu lacrimi în ochi. Cei care doresc să îi ajute pe copii                                                                                    să rămână acasă, pot dona pe www.ajungemmari.ro.  ”

 Pentru a face cunoștință și cu alți eroi de meserie, te invităm să accesezi secțiunea de articole a website-ului nostru.